2015. március 8., vasárnap

Romantikus könyvek:Jennifer E. Smith - Vajon létezik szerelem első látásra?

Romantikus könyvek- Vajon létezik szerelem első látásra?
Romantikus könyvek- Vajon létezik szerelem első látásra?
Négy perc általában alig valamire elegendő ugye nem hinnéd, hogy ennyi idő alatt minden megváltozhat? A tizenhét éves Hadley Sullivan életében ez az egyik legrosszabb nap. Ott ragadt a JFK repülőtéren, késésben van apja második esküvőjéről, amelyet Londonban tartanak, ráadásul a leendő mostohaanyjával még soha nem találkozott. Ebben a lehetetlen helyzetben pillantja meg a tökéletes srácot, az angol Olivert a repülőtér szűk várótermében. A fiú jegye a 18C ülésre szól Hadley-é pedig a 18A-ra. A végzet fordulatai és az idő fontos szerepet játszik ebben az elgondolkodtató regényben, amely egyaránt szól a családi kapcsolatokról, a második esélyről és az első szerelemről. Hadley és Oliver huszonnégy órát felölelő története meggyőz arról, hogy az igaz szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé számítasz rá.
Romantikus könyvek- Vajon létezik szerelem első látásra?
Romantikus könyvek- Vajon létezik szerelem első látásra?


A két fiatal különböző, mégis rendkívül hasonló cipőben jár: mindketten elvesztették az édesapjukat: ki így, ki úgy. A könyv arra keresi a választ - és szerintem ez az igazi tartalma, az igazi mondanivalója és tanulsága -, hogy miként lehet mindezt feldolgozni, miként lehet megbocsájtani egy apának, aki így vagy úgy vétkezett ellenünk, hogyan lehet feldolgozni a haragot, ami ezért felgyűlt bennünk annak a hatalmas szeretetnek az erejével, ami bennünk lakozik, és ami felénk áramlik Tőlük. Igen, ez a könyv egyértelműen az Apákról szól...Hadley az az igazi, 17 éves naiv, forrongó, kiforratlan tinédzser, akik szerintem mindannyian voltunk. Nem mindig dönt jól, nincs mindig igaza, többnyire rosszul gondolkodik a dolgokról - mégis ezért szerettem annyira. Megrázott a megbántottsága, a benne tomboló harc a szeretet és a sértettség között. Legszívesebben megöleltem volna, annyira tipikusan gyerek módjára viselkedett, hogy aztán 24 óra múlva okosan és egy lépéssel érettebben tudjon újra gondolkodni.
Oliver már más tészta...őt másért szerettem. Inkább a bölcsessége, a csendes fájdalma miatt, a bűntudata miatt... 
Mindketten rendkívül szeretnivaló és mindennapi karakterek, olyanok, akikkel legtöbben már találkoztunk az életünk folyamán.





Nagyon kevésen múlott, hogy ne másként történjen minden.” 



Nem bántam meg, hogy elolvastam, mert amit végül kaptam, az egy egyszerű (a szó jó értelmében), kedves kis történet, ami életszagúbb már nem is lehetne. Hadley átlagos kamaszlány, a felnőtté válás küszöbén igyekszik egyensúlyozni, miközben családja széthullását nézi, mint valami mozifilmet. Apja életében új nő van jelen, Charlotte, aki a férfit, mint valami sötét végzet, nem csak új családba, új életbe, de új országba is „ragadja”. Hadley persze, elvált szülők gyerekeinek íratlan szabályai szerint zsigerből utálja a nőt, mindezt látatlanban, ismeretlenben, és főleg csak azért, mert anyja érzései a legfontosabbak számára.

Romantikus könyvek- Vajon létezik szerelem első látásra?
Romantikus könyvek- Vajon létezik szerelem első látásra?
Aztán elérkezik a rettegett nap, az esküvő, amit Hadley bár már hónapok óta tud, hiszen a szekrényen pihenő meghívó mindennap az arcába tolja az igazságot, realizálnia azonban mégsem sikerül, csak pereg a film, és Hadley nem tudja elhinni, hogy mindez vele/ velük történik. Pedig ez nem film. Ez a valóság. És hány ilyen helyzet létezik…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése